HUBUNGI SAYA

HUBUNGI SAYA
STESEN BERKHIDMAT SEMASA

Pembaca Setia

01 October 2010

Printer service tutorial | Problem: Reset manual ‘Ink Absorber Full’ untuk pixma MP145



Canon Pixma MP145


Amaran masalah 'Ink Absorber Full'


Problem: Reset manual ‘Ink Absorber Full’ untuk pixma MP145
Pak Long: ‘Tested’
Result: Alhamdulillah.

Issue:
Musim nak print2 tugasan ni, kadang2 printer slalu buat hal. Tambah2 kalo printer kita tu modified mcm2.. tambah ink tank la ape la..bagai2.. makin canggih, makin byk problem. So, ni nak ajaq skit cara nk repair/reset balik printer MP 145 yang ada problem "Ink Absorber Full”.

Reset manual “Ink Absorber Full” untuk pixma MP145 (Pesan error E27) sebenarnya , cara kerjanya lebih kurang sama ja dengan MP 150 atau MP 160, macam caranya :


Entering service Mode


  1. Matikan printer (tekan button power kat printer tu, bukan tutup suisnye)
  2. Tekan button stop / reset (jangan dilepas)
  3. Tekan button power (sampai led power menyala)
  4. Lepaskan button stop/reset, tekan button stop/reset 2 kali dan lepas button power.
  5. Tunggu sampai LED seven segment (bukan led power) menunjuk angka O >>> PART YANG PENTING
  6. Tekan button stop/reset 4 kali
  7. Tekan button power 1 kali (Roller kertas akan berputar, led power berkedip)
  8. Tunggu sampai LED berhenti berkedip dan printer stand by
  9. Tekan button power untuk mematikan printernya dan kalo tak mati jugak, cabut kabelnya.
  10. On kan lagi…
Kalo tak boleh jugak, ulang lagi dari langkah 1, sebab pak long dah melakukan teknik ini berkali-kali dan alhamdulillah berjaya. Semoga boleh membantu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...