Pembaca Setia

18 July 2011

Apa yang anda boleh lakukan dengan MEMO PAD?Memo Pad. Kertas bewarna (kadang-kadang bewarna putih) yang biasanya berbentuk segi empat sama. Murah dan ada banyak gunanya.

Admin ingin berkongsi dengan pembaca semua. Admin seringkali membawa Memo pad ini ketika ke sekolah. Biarpun kadangkala tidak digunakan.

Memo pad ini sangat berguna tatkala kita ketandusan idea untuk merancang aktiviti bagi kelas ganti. Penggunaan memo pad ini sangat mudah dan ringkas. Sesiapa sahaja boleh menggunakannya. Fungsi asal memo pad ini memanglah hanya untuk menulis memo atau peringatan penting. Tetapi, guru yang kreatif seperti pembaca semua boleh mempelbagaikan penggunaannya.

Apabila anda ditugaskan untuk menggantikan kelas, bawa sahaja memo pad ini ke kelas. Ada beberapa aktiviti yang anda boleh lakukan dengan memo pad ini. Admin sudah mencuba. Alhamdulillah, murid sangat renponsif. Kini, giliran anda pula untuk mencuba! Selamat!

Cara penggunaan.

Contoh, subjek Matematik.

  1. Bawa memo pad ini ke kelas.
  2. Edar kepada murid, seorang sekeping.
  3. Kemudian guru boleh memilih topik yang bersesuaian dengan aras murid. Contoh, geometri.
  4. Terangkan kepelbagaian bentuk geometri kepada murid. Kaitkan bentuk memo pad yang mereka ada dengan bentuk geometri - Segi empat sama.
  5. Kemudian, lipat memo pad kepada dua, menjadikannya berbetuk segi empat tepat. Guru boleh menerangkan perbezaan segi empat tepat dengan segi empat sama.
  6. Seterusnya, jadikan memo pad kepada bentuk segi tiga. Guru memainkan peranan untuk menerangkan kepada murid berkenaan dengan ciri-ciri segi tiga.
  7. Setelah selesai, guru boleh membuat rumusan bahawa 3 bentuk geometri boleh dibina hanya menggunakan memo pad.
Aktiviti ini sangat menarik kerana murid akan menjadi begitu teruja untuk mencuba bentuk-bentuk geometri yang lain pula!
Banyak lagi aktiviti yang boleh dibuat misalnya origami, membuat kad (biarpun kecil, murid-muridangat suka kepada sesuatu yang comel!) dan banyak lagi! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...