HUBUNGI SAYA

HUBUNGI SAYA
STESEN BERKHIDMAT SEMASA

Pembaca Setia

11 July 2011

Artikel: Ponteng

Secara ringkasnya, Wikipedia mendefinisikan ponteng sebagai:

"...Ponteng adalah istilah yang digunakan bagi merujuk kepada apa jua kegagalan menghadiri kelas di sekolah secara sengaja tanpa alasan yang munasabah. Menurut Kamus Dewan, ponteng didefinisikan sebagai lari daripada tanggungjawab atau tugas tanpa kebenaran. Istilah tersebut digunakan bagi kes ketidakhadiran yang berpunca daripada keinginan pelajar itu sendiri, dan bukannya kes-kes yang "dimaafkan" seperti sakit, kemalangan dan sebagainya. Definisi sebenar mungkin berbeza mengikut sekolah, tetapi biasanya diterangkan secara jelas di dalam peraturan sekolah."

Terdapat tiga jenis ponteng yang boleh digambarkan secara umum.

Pertama: Ponteng sekolah
Ponteng sekolah merupakan satu tabiat buruk di mana murid tidak hadir ke sekolah tanpa sebab atau alasan yang munasabah. Kelakuan seumpama ini merupakan masalah disiplin yang paling popular di kalangan murid-murid.

Kedua: Ponteng kelas.
Ponteng kelas berlaku apabila seseorang murid itu berada di kawasan sekolah tetapi tidak berada di dalam kelas semasa aktiviti pengajaran dan pembelajaran sedang berlangsung. Kebiasaannya, murid akan mencari tempat-tempat tertentu seperti tandas untuk melepak dan membuang masa.

Ketiga: Ponteng minda.
Gejala ini kerap berlaku tanpa disedari. Secara umumnya, jasad si pelaku berada di dalam kelas. Walaubagaimanapun, pemikiran dan tumpuannya telah jauh menghilang. Guru- guru yang peka boleh mengesan perkara ini dengan kerap bertanya soalan kepada murid berkenaan untuk menguji sama ada mereka mengikuti pelajaran atau tidak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...