HUBUNGI SAYA

HUBUNGI SAYA
STESEN BERKHIDMAT SEMASA

Pembaca Setia

06 January 2011

Teknologi dan pendidikan

Teknologi membantu kita membuat keputusan. Sebagai contoh, teknologi membantu kita memproses data. Di dalam dunia pendidikan, teknologi amat membantu guru melaksanakan proses pengajaran dengan lebih berkesan.

Teknologi berbeza-beza mengikut perubahan zaman semasa. Sebagai contoh, suatu ketika dahulu guru hanya menggunakan kaedah tradisional untuk mengajar seperti menulis di papan hitam. Tetapi, pada zaman kini iaitu dalam era teknologi dan globalisasi, proses pengajaran daan pembelajaran menjadi semakin mudah. Contohnya, dengan menggunakan komputer dan internet, guru dan pelajar mampu menjalankan proses P&P secara maya dan jarak jauh. Ruang pembelajaran menjadi semakin luas dan tidak terhad kepada satu-satu kawasan sahaja.

TWT - Thinking with Technology.

Keupayaan mengaplikasikan kecanggihan teknologi sedia ada mampu membantu kita untuk memaksimakan pencapaian dan meningkatkan tahap kerja kita di peringkat yang optimum.


Situasi 1: Pada masa dahulu, guru hanya menggunakan lembaran kertas untuk menulis nota, membentang pelajaran dihadapan murid-murid dan sebagainya.Situasi 2: Pada zaman kini, guru dibekalkan dengan kemudahan komputer riba untuk membantu proses pengajaran dan pembelajaran. Guru boleh melaksanakan pembentangan dengan lebih menarik menggunakan perisian-perisian tertentu seperti Microsoft Office Powerpoint dan sebagainya. Integrasi audio, visual dan grafik semasa pembentangan boleh mencetuskan minat murid untuk belajar dengan lebih berkesan.

Peta Minda


Konsep

Peta minda merupakan suatu pembinaan yang dibuat di atas sehelai kertas, idea penting diletakkan di tengah- sebagai pusat utama dan idea lain yang berkaitan dikembangkan di luar idea utama dengan menggunakan pusat kecil, garisan, bongkah geometri, warna dan sebagainya

Peta minda dibentuk berdasarkan otak manusia memproses maklumat. Penyelidikan menunjukkan bahawa otak manusia memproses dan merakamkan maklumat berbeza dengan komputer. Otak manusia memproses maklumat dengan cara linear, membuat pengelolaan yang menyeluruh, menghubungkait, membanding, menganalisis dan sebagainya

Dalam peta minda, maklumat penting adalah disusun dengan cara keseluruhan supaya menghasilkan struktur pola yang kreatif. Ia selaras dengan cara otak memproses dan merakamkan maklumat.

Penyelidikan- Otak menggunakan pengelolaan keseluruhan untuk menghubungkaitkan idea penting.

Maklumat yang disusun mengikut struktur organik otak adalah lebih mudah dirakamkan dalam ingatan jangka panjang daripada maklumat yang disusun secara linear.


^Gambar rajah Tulang Ikan diperkenalkan oleh Ishikawa Kaoru


Kegunaan Peta Minda

 • Menyampaikan persembahan
 • Mengambil nota semasa ceramah, kuliah
 • Daya ingatan meningkat 50%
 • Membuat perancangan-dalam pembelajaran, pengajaran, membaca buku , kuliah, mesyuarat dll
 • Kebaikan Peta Minda
 • Boleh menggabungkan fungsi otak kiri dengan bahagian otak kanan
 • Tingkatkan daya ingatan
 • Idea lebih fleksibel, kreatif dan menarik, idea mudah dikembangkan
 • Hubungan idea dalam peta minda mudah dikenalpasti kerana dilengkapkan dengan simbol, rajah, bongkah dan warna menarik
 • Penyelidikan- Semua idea atau maklumat yang telah dialami adalah dirakamkan dalam ingatan, peta minda sebagai kunci membuka pintu ingatan
 • Boleh meningkatkan daya pemerhatian dan pemusatan fikiran-semua anggota bersedia dan terlibat
 • Sangat penting semasa membuat ulangkaji pelajaran atau bahan bacaan- ia ringkas, memberi makna yang nyata dan tersirat


"Asas kejayaan sesebuah tamadun manusia terletak kepada ketinggian penguasaan ilmu pengetahuan, bukan kepada kehebatan kita menyanyi.." Abu Kassim, Pensyarah IPGKTB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...